Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko vypoví základní smlouvu o přátelství s Ruskem

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ohlásil, že Kyjev zanedlouho vypoví základní smlouvu o přátelství a partnerství s Ruskem, která se podle šéfa státu dávno stala ruskou vinou anachronismem.

Porošenko na poradě s ukrajinskými velvyslanci uvedl, že dal pokyn ministerstvu zahraničí připravit se na vypovězení této dohody.

Kyjev se odmítá smířit s ruskou okupací části ukrajinského území, a sice Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014 po prozápadní revoluci v Kyjevě. Také části Donbasu na východě Ukrajiny ovládli proruští separatisté. Tento konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých.

"Dnes jsme dostatečně připraveni a právnicky nachystáni k dalšímu kroku - ukončení platnosti dohody o přátelství, spolupráci a partnerství mezi Ukrajinou a Ruskou federací," řekl Porošenko a dodal, že nezbytné kroky v tomto směru podnikne Ukrajina v nejbližší době.

"Nit po niti trháme pavučinu, kterou ruský carismus a později rudí bolševici po staletí spoutávali svobodymilovnou ukrajinskou duši," řekl Porošenko. Připomněl, že Kyjev po získání ekonomické a energetické nezávislosti usiluje i o nezávislost ukrajinské pravoslavné církve na Moskvě.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy