Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí v Lamanšském průlivu: Francouzské lodě útočily na britské rybáře

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Londýn/Paříž - V Lamanšském průlivu dnes došlo ke konfliktu. Francouzští rybáři, kteří své britské kolegy obviňují z plenění zásob hřebenatek, podle Britů házeli na jejich lodě kameny a dýmovnice a uráželi je.

Incident se stal asi 22 kilometrů od pobřeží Normandie. Britští rybáři mají právo lovit v oblasti po většinu roku, zatímco francouzští rybáři jen od října do května. Vadí jim tak, že jejich britští kolegové mohou lovit ve větším rozsahu. "Nechceme, aby přestali lovit, ale mohli by počkat přinejmenším do 1. října, abychom se podělili," řekl šéf normandských rybářů Dimitri Rogoff.

Asi 40 francouzských lodí se proto podle BBC v noci na úterý vydalo protestovat proti údajnému britskému drancování míst výskytu hřebenatek. Chtěli tak zhruba pětici britských lodí zamezit v práci. Několik plavidel bylo při střetech poškozeno, zranění ale nejsou hlášena žádná.

Britští rybáři nyní žádají vládu o ochranu. Spor nicméně není nový, táhne se už nejméně 15 let. Měkkýš hřebenatka je oblíbenou pochoutkou ve středomořské kuchyni.

Témata:  Velká Británie Francie moře

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy