Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexičtí rybáři rozhodili sítě. Vylovili i stovky mrtvých kriticky ohrožených želv

rybaření
rybaření
Foto: Pixabay

Mexiko - V sítích mexických rybářů byli kromě ryb také tři stovky mrtvých karet zelenavých. Tyto nejmenší mořské želvy patří mezi kritické ohrožené druhy.

Karety zelenavé od května do září kladou svá vejce na řadě mexických pláží. V průměru váží kolem 35 kilogramů, jejich hmotnost jen zřídka přesáhne 50 kilogramů. Podle serveru BBC jim vážně hrozí, že v divoké přírodě vymřou.

Není jasné, zda se do sítí zamotaly živé, anebo se v nich ocitly už mrtvé. Podle odborníků mohly želvy zahubit mořské řasy, rybářské háčky, anebo se mohly udusit v sítích, do nichž se zamotaly. 

Příčina smrti vzácných želv se vyšetřuje. Mexiko v roce 1990 zakázalo lov mořských želv. Pytlákům či sběračům jejich vajec hrozí trest vězení od jednoho do devíti let a vysoká pokuta.

Témata:  želvy Mexiko moře rybaření

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy