Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se hádá. Rakousko přišlo s návrhem proti uprchlíkům, Německo se bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Ve Vídni se dnes konalo neformální jednání ministrů obrany zemí EU. Rakousko na něm navrhlo, aby policii s ostrahou vnějších hranic unie mohla pomáhat i armáda. Německu se to nelíbí.

"Musíme chránit své hranice efektivně," řekl rakouský ministr obrany Mario Kunasek, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

V rakouské praxi se podle něj model takzvaných asistenčních nasazení, tedy dočasné spolupráce policie a armády při ochraně hranic, osvědčil. Kunasek proto nevidí důvod, proč by tento model nemohla Vídeň "exportovat" do EU.

Například německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová či její estonský kolega Jüri Luik jsou ale k návrhu skeptičtí. "Německo má v ústavě jasné rozdělení: ochrana hranic je záležitostí policie," řekla agentuře APA von der Leyenová. "Pokud nehrozí vojenský konflikt, může všechno zvládnout policie," vyjádřil skepsi k návrhu také Luik.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy