Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výjimečný islám: Muslimové chtějí vládnout a my to musíme respektovat, tvrdí odborník

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington – S tím, jak islám spolu s uprchlíky čím dál tím více proniká do Evropy, se zvyšuje i strach a obavy z tohoto náboženství. Shadi Hamid, výzkumník amerického think tanku Brookings Institution a expert na vztahy s Blízkým východem, nyní vysvětlil, jak islám nahlíží na jiná náboženství.

Teorie „výjimečnosti islámu"

„Všichni chceme věřit tomu, že jsme všichni v podstatě stejní a chceme stejné věci, ale co když tomu tak není? Islám, jak v teorii, tak v praxi, je ‚výjimečný' tím, jaký má vztah k politice. Kvůli svému nadměrnému vlivu na zákon a správu byl islám – a bude i nadále – odolný vůči sekularizaci," vysvětluje Hamid.

„Je mi trochu nepříjemné toto tvrdit, obzvláště teď, když sílí předsudky proti islámu. Ale ‚islámská výjimečnost' není ani dobrá, ani špatná. Prostě to tak je a my se to musíme snažit pochopit a respektovat, i když to jde proti našim vlastním nadějím a preferencím."

Korán a Mohamed ve středu islámu

Hamid dále vysvětluje, že provázanost náboženství a politiky v islámu není žádným náhodným faktem, ale vyplývá z historie proroka Mohameda. Klíčový je zde tedy „moment založení" islámu.

„Na rozdíl od Ježíše Krista byl prorok Mohamed teologem, kazatelem, válečníkem a politikem, to vše najednou. Byl také vůdcem a budovatelem nového státu – obsadil, udržel a vládl nad novým územím. Náboženské a politické funkce, alespoň pro věřící, nebyly náhodou. Prostě se měly propojit ve vedení jednoho muže," uvádí Hamid.

Dále také upozorňuje, že Korán pro muslimy není jen slovo boží, ale jeho „přímá a doslovná řeč". Jedná se tak o přímou centrální náboženskou autoritu. „To neznamená, že ho všichni muslimové berou doslova; většina to nedělá. Ale znamená to, že tento text nejde jen tak odmítnout jako irelevantní," podotýká.

Sekularizace nepřijde

Podle Hamida je nepravděpodobné, že by se islám v budoucnu vydal stejnou cestou jako křesťanství, které prošlo „reformací a osvícenstvím".

„Muslimové samozřejmě ke svému ‚momentu založení' nejsou vázáni, ale nedokáží se od něj zcela oprostit. V ideálním světě bychom si možná mohli přát, aby sekulární muslimové ideologickou válku vyhráli, ale lze si jen těžko představit, že by k tomu došlo."

„A co to znamená pro všechny ostatní? To znamená, že obyvatelé Západu musí udělat něco velmi nepříjemného a obtížného. Musí přijmout důležitou roli islámu v politice a myslet na to při vytváření zákonů, než aby doufali v sekularizaci, která nepřijde v dohledné době, ale možná nikdy," dodává Hamid.

Témata:  muslimové Islám náboženství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy