Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron má další problém. Do diplomacie protlačil přítele

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Novým generálním konzulem Francie v Los Angeles se stane spisovatel Philippe Besson, který je francouzskými médii označován za přítele Macronových. Napsal například okatě nekritickou knihu Un personnage de roman (Postava z románu) o cestě Emmanuela Macrona do Elysejského paláce.

S diplomacií však 51letý Besson zkušenosti nemá, přičemž post generálního konzula je mezi kariérními diplomaty obzvláště ceněný, napsala agentura Reuters.

"U mě žádné přítelíčkování za poskytnuté služby nefunguje," hájil se dnes Macron na tiskové konferenci během návštěvy v Helsinkách. "Přeji si a budu pokračovat ve zpřístupňování postů ve státní správě, obzvláště vysokých veřejných funkcí, lidem s talentem a zásluhami, kteří kráčeli po jiných životních cestách," pokračoval prezident.

"Nevím o tom, že by projevil nějaký nenadálý zájem o mezinárodní vztahy, zato jasně projevil náhlý zájem o Emmanuela Macrona," komentoval Bessonovo jmenování senátor Republikánů Roger Karoutchi. Republikánský poslanec Éric Ciotti řekl deníku Le Parisien, že jde o "ztělesnění velmi, velmi starého světa přítelíčkování".

Předseda poslanecké sněmovny a člen Macronovy strany Republika v pohybu (LREM) François de Rugy hájil Bessonovo jmenování s tím, že Francie má tradici v obsazování diplomatických pozic osobnostmi z kultury. Mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux ve vysílání rádia France 2 hovořil podobně: "Není to poprvé, Jean-Christophe Rufin byl jmenován velvyslancem a ne konzulem, Olivier Poivre d'Arvor je velvyslancem, Daniel Rondeau je velvyslancem, je to francouzská tradice," připomněl některé francouzské spisovatele v rolích diplomatů.

Macron musel v úterý v Dánsku reagovat na překvapivou rezignaci francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota. Ten uvedl, že vláda nevěnuje dostatečnou pozornost ekologickým tématům, a upozornil na možný vliv lobbistů na její rozhodování. Hulot byl jedním z populárnějších členů kabinetu, zatímco popularita prezidenta Macrona v těchto dnech dosahuje nejnižších hodnot od jeho nástupu do úřadu v květnu 2017. 

Témata:  Francie diplomacie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy