Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Most v Janově půjde úplně k zemi, bourat se začne do měsíce

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
Foto: Reprofoto

Janov - Morandiho dálniční most v italském Janově by se měl začít bourat během zhruba 30 dnů. Jeho část se za špatného počasí zřítila 14. srpna a z výšky asi 45 metrů přitom spadly na tři desítky aut. Zahynulo 43 lidí, při neštěstí byl zraněn i český řidič kamionu.

Předběžný demoliční plán i s návrhy nového mostu dnes předložila firma Autostrade per l'Italia, která objekt provozovala. 

Guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti dnes také oznámil, že východní část mostu by měla být zničena rychleji, pomocí výbušnin. Západní část bude rozebraná mechanickými prostředky kus po kusu, což zabere asi 20 dní.

Zodpovědnost za pád mostu je předmětem vyšetřování. Italská vláda ale obviňuje společnost Autostrade per l'Italia, že nedostatečně investoval do údržby. Ministerstvo dopravy navrhlo, ať firma nový most zaplatí, ale jeho stavbu nechá na vládě. Kabinet zvažuje, že stavbu zadá státem kontrolované společnosti Fincatieri.

Výkonná rada Autostrade per l'Italia už vyčlenila 500 milionů eur určené na stavbu, odškodnění pozůstalých a lidí, kteří kvůli zřícení konstrukce přišli o střechu nad hlavou.

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy