Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemská politička spáchala sebevraždu poté, co ji údajně unesli a znásilnili muslimové. Případ vyvolal pořádný rozruch

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Haag - Nizozemskem otřásla smrt političky Willie Dilleové. Členka pravicové Strany pro svobodu (PVV), kterou založil kontroverzní Geert Wilders, 8. srpna spáchala sebevraždu. Ještě předtím ale zveřejnila video, na kterém tvrdí, že loni byla unesena, znásilněna a vydírána skupinou muslimů. Po její smrti policie navíc zadržela muže, který vyhrožoval teroristickým útokem.

Členka městské rady v Haagu před smrtí na sociálních sítích zveřejnila video, na kterém tvrdila, že útok zosnoval její bývalý stranický kolega Arnoud van Doorn. Ten je známý tím, že krajně pravicovou PVV opustil a konvertoval k islámu. Arnoud van Doorn označil obvinění zesnulé političky za „bizarní“ a chce podat žalobu.

Zesnulá politička před smrtí také obvinila starostku Pauline Krikkeovou, že proti ní vede kampaň, poté co město vyšetřovalo, kde skutečně Dilleová bydlí. Dilleová také tvrdila, že ona ani její rodina se necítí bezpečně. V následném rozhovoru pro jednu z nizozemských stanic uvedla, že video je jakýsi emocionální impuls a že ho zveřejnila kvůli své rodině. Potvrdila obsah videa, nechtěla ale uvést žádné podrobností. Pouze zopakovala své obvinění vůči starostce a dodala, že byla opakovaně ohrožována „Maročany“ 

Jak poukazuje server Dutch News, kolem případu je plno otazníků. Dilleová totiž trestný čin nikdy nenahlásila a dokonce také odmítla podat formální stížnost na policii. A to i přesto, že byla vyzvána, aby tak učinila - dokonce opakovaně.

Policisté tak nemají žádné informace, které by je k údajným pachatelům mohly dovést. „Poskytli jsme jí pomoc a řekli jsme, že potřebujeme, aby předložila formální stížnost a konkrétní důkazy, abychom zahájili vyšetřování. To ale neučinila a my jsme nedostali žádné konkrétní informace, které by nám umožnily vyšetřování zahájit,"uvedla policejní mluvčí Hilde Vijverbergová podle serveru Dutch News.

Manžel političky Caspar Reedijk vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že chápe rozhodnutí své ženy spáchat sebevraždu. Jejímu příběhu prý věří. „Omlouvám se všem lidem, které jsem milovala,“ stálo v poslední zprávě, kterou Dilleová zveřejnila.

Policie už v souvislosti s kauzou zadržela jednoho člověka. Podle nizozemského serveru jde o muže pocházejícího ze Schiedamu poblíž Rotterdamu. Ten na facebooku po smrti Dilleové napsal: „Pokud z toho nebudou vyvozeny drastické důsledky, tak zahájím útok. A myslím to opravdu vážně. Když stát nic nedělá, můj osud je zpečetěn.“

Muž byl zatčen pro podezření z hrozby s teroristickým motivem a pro podněcování k teroristickému činu. Jeho profil na Facebooku již není dostupný, ale podle zpravodajské agentury ANP byl fanouškem Anderse Breivika, který v roce 2011 zastřelil 77 lidí.

Témata:  Nizozemí sebevražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy