Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu trápí virus západonilské horečky. Srbsko hlásí už 21 mrtvých

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Bělohrad - Virus západonilské horečky zabil letos v Srbsku už 21 lidí, jen za poslední týden nemoci podlehlo šest pacientů.

Chorobu způsobuje západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Dětem, seniorům a lidem s oslabeným imunitním systémem může způsobit encefalitidu či meningitidu. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Od začátku července bylo podle agentury Tanjug v Srbsku zaznamenáno 213 případů nakažení západonilskou horečkou. Polovina infikovaných přitom připadá na Bělehrad. Na tamní infekční klinice se podle jejího ředitele Gorana Stevanoviče nyní léčí 30 pacientů.

Západonilská horečka byla v Srbsku poprvé zaznamenána v roce 2012, kdy na ni zemřeli přinejmenším tři lidé. Následující rok nemoci podlehlo 25 nakažených. Do dneška bylo v zemi registrováno celkem 574 případů nákazy a 61 úmrtí.

Témata:  Srbsko komáři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.