Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruskou loď Sojuz zasáhl meteorit, z ISS začal unikat vzduch

Takhle vypadá planeta Země z ISS
Takhle vypadá planeta Země z ISS
Foto: Pixabay

Oběžná dráha - V noci na čtvrtek došlo v lodi Sojuz MS-09, připojené k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), k úniku vzduchu. Na vině byla dvoumilimetrová trhlina, kterou způsobil náraz mikrometeoritu. Ruská vesmírná agentura Roskosmos dnes oznámila, že trhlina už je hermeticky uzavřená.

Posádka ISS provedla opravu, při níž trhlinu hermeticky uzavřela. Tlak vzduchu se pak vrátil do stanovených parametrů. "Podle údajů přístrojů na palubě ISS nebyla uplynulou noc zaznamenána žádná změna tlaku. Bezpečnost ani zdraví posádky nic neohrožuje," konstatoval Roskosmos.

Posádku komplexu obíhajícího kolem Země ve výšce kolem 400 kilometrů v současné době tvoří Rusové Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev, Američané Ricky Arnold, Drew Feustel a Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Artěmjev, Feustel a Arnold mají ISS opustit 4. října v lodi Sojuz MS-08.

Osazenstvo stanice mají následně doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague. Jejich start v lodi Sojuz MS-10 je stanoven na 11. října.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy