reklama

Je to jednak načasování a pečlivě režírované zatčení, které následovalo po šestiměsíčním vyšetřování, dále "obyčejnost" tohoto pětadvacetiletého Lotrinčana, pochybnosti ohledně teroristické stopy a mimořádné geopolitické okolnosti. Píše to dnes francouzský deník Le Figaro. Francouzské úřady zatím mlčí a přiklánějí se spíše k tomu, že mladý muž chtěl dodat zboží síti obchodníků se zbraněmi, dodává list Le Monde.

Zatčení muže potvrdila v pondělí ukrajinská tajná policie SBU, podle níž plánoval atentáty během nadcházejícího fotbalového šampionátu ve Francii. Podle dřívějších zpráv francouzských médií se Francouz snažil převézt ze západní Ukrajiny do Polska větší množství zbraní a výbušnin.

Grégoire M. byl podle Le Figaro přitom na ukrajinsko-polské hranici zatčen už 21. května. Záběry jeho zatčení pořídily ukrajinské bezpečnostní složky hned ze tří úhlů. "Video je pozoruhodné, ne-li surrealistické," komentuje list záběry, na nichž je vidět, jak muž nakládá celý arzenál do dodávky, sedá si dopředu a pak se na něj vrhá ozbrojené komando.

Ve voze bylo kromě jiného více než 100 kilogramů výbušniny TNT, stovka rozbušek, asi pět kalašnikovů a nejméně tři pancéřové pěsti. Tajná služba Francouze sledovala už od prosince 2015, uvedl šéf kontrarozvědky Vasyl Hrycak. Muž tvrdil, že je dobrovolník, ale stále více se zajímal o zbraně a výbušniny. Tajná služba se mu proto rozhodla nastražit léčku a opatřila mu je, dodal Hrycak. Podle něj se zadržený Francouz negativně vyjadřoval k činnosti francouzské vlády, kritizoval migrační vlnu v Evropě, šíření islámu a globalizaci.