Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pence vyzval k propuštění novinářů Reuters, kteří psali o genocidě Rohingů

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americký viceprezident Mike Pence vyzval Barmu k okamžitému propuštění vězněných novinářů agentury Reuters. Na twitteru v úterý vyzval barmskou vládu, aby zvrátila soudní verdikt, na jehož základě byli oba reportéři v pondělí posláni na mříže.

Osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone byli zadrženi loni 12. prosince na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů. Odsouzeni byli za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Oba muži trvají na své nevině a tvrdí, že jim dokumenty podstrčila policie.

"Wa Lone a Ťjo Sou U by měli být pochváleni - ne uvězněni - za svou práci, která ukázala porušování lidských práv a hromadné zabíjení. Svoboda vyznání a svoboda tisku jsou nezbytné pro silnou demokracii. Vyzýváme barmskou vládu, aby tento rozsudek zvrátila a okamžitě je propustila," napsal Pence na twitteru.

Odsouzení novinářů přišlo v době, kdy barmská vláda nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí rostoucí kritice ohledně útlaku Rohingů. Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna z Barmy do sousedního Bangladéše více než 700.000 Rohingů.

Témata:  Barma novináři Reuters Rohingové Mike Pence

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy