Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Monica Lewinská slíbila televizi rozhovor, utekla už po první otázce +VIDEO

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Bývalá stážistka v Bílém domě Monica Lewinská odešla po první otázce z rozhovoru, který si s ní sjednala izraelská televize. Zdůvodnila to tím, že jí byla položena nepřijatelná otázka týkající se někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona, s nímž měla koncem 90. let poměr. Izraelská televize dnes oznámila, že dohodnuté podmínky interview otázkou neporušila.

Aféra s Lewinskou stála Clintona málem funkci. Dnes pětačtyřicetiletá Lewinská přijela do Jeruzaléma na konferenci zaměřenou na téma nebezpečí sociálních médií.

Rozhovor s televizí měla sjednaný na pondělí. Po první otázce, zda stále čeká na Clintonovu osobní omluvu, se zvedla a odešla z pódia. "Omlouvám se, nedokážu to," stačila říct.

Clinton v červnu v rozhovoru s americkou NBC dostal otázku, zda nemá pocit, že Lewinské dluží omluvu. "Ne, nikdy jsem s ní nemluvil, ale na veřejnosti jsem při několika příležitostech řekl, že toho lituji," odpověděl.

Lewinská se k přerušeném rozhovoru s televizí vrátila na twitteru. "Byly jasné hranice, o čem budeme a nebudeme mluvit. Tu otázku, kterou mi moderátorka položila, mi měla dát, když jsme se sešly den předtím. Řekla jsem, že to bylo mimo dohodnuté podmínky. Odešla jsem, protože pro ženy je nesmírně důležité hájit se a nedovolit jiným získat kontrolu nad jejich příběhem," napsala Lewinská.

Izraelská vysílací společnost, která rozhovor i moderátorku financovala, tvrdí, že byly dodrženy všechny dohodnuté podmínky podle přání Lewinské. "Myslíme si, že otázka, která padla, byla legitimní a zdvořilá a že nepřekročila dohodu," sdělila společnost v prohlášení. Poděkovala v něm také Lewinské za její vystoupení na konferenci a popřála jí vše nejlepší.

O vztahu s Clintonem se Lewinská poprvé veřejně vyjádřila v roce 2014. Napsala tehdy, že to byl vztah dvou dospělých lidí a že nešlo o zneužití. Dodala ale také, že ji její tehdejší šéf využil. O aféře se začalo mluvit v roce 1998, kdy už Lewinská v Bílém domě dva roky nebyla. Věc vyústila v ústavní žalobu vůči Clintonovi, který jako druhý prezident v dějinách USA čelil procesu případného odvolání z funkce hlavy státu. Ve funkci se nakonec udržel, potrestán byl symbolicky pětiletým zákazem právní praxe a pokutou 25.000 dolarů.

Témata:  Monica Lewinská Bill Clinton Izrael Bílý dům USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy