Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má důkazy: Vraždu Skripala novičokem plánovali dva Rusové, byly vydány zatykače

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Britští prokurátoři uvedli, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova byl vydán evropský zatykač, informovala agentura Reuters. Británie však nebude usilovat o jejich vydání z Ruska, protože "ruská ústava nepovoluje vydávání ruských občanů", uvedla prokuratura. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury RIA Novosti uvedlo, že zveřejněná jména "nám nic neříkají". Britská policie se domnívá, že šlo pouze o krycí jména.

Skripalovi byli otráveni 4. března nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba z útoku zotavili.

Podle šéfa londýnské protiteroristické policie Neila Basua dorazila dvojice údajných pachatelů útoku z Moskvy do Londýna 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni. Do Británie zřejmě bojovou látku dopravili zamaskovanou jako voňavku značky Nina Ricci, uvedl Basu.

Prokurátoři podezírají dvojici přibližně čtyřicetiletých Rusů ze spiknutí s cílem zavraždit bývalého dvojího agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66letého Rusa a jeho 33leté dcery a také z porušení zákona o chemických zbraních.

Moskva podle ruských médií v reakci popřela, že by jí jména dvojice podezřelých něco říkala. "Jména ani fotografie, které byly zveřejněny v médiích, nám nic neříkají," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Zároveň Londýn vyzvala ke spolupráci při vyšetřování incidentu v Salisbury.

Sue Hemmingová z vrchního státního zastupitelství řekla, že vyšetřování shromáždilo dostatek důkazů, aby byla "reálná šance na odsouzení". Vznést obvinění proti Petrovovi a Baširovovi je podle ní "jasně ve veřejném zájmu". S ohledem na ruskou praxi nepředávat ruské občany k trestnímu stíhání do zahraničí ale prokuratura nebude Moskvu žádat o vydání podezřelých mužů, ačkoli se v srpnu objevily zprávy, že příslušná žádost je připravená.

"Avšak podařilo se nám získat evropský zatykač, což znamená, že pokud kterýkoli ze dvou mužů vycestuje do země, ve které zatykač platí, bude zatčen a může být vydán na základě těchto obvinění, u nichž není promlčecí lhůta," uvedla Hemmingová.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal novičok

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy