reklama

Mluvčí NORAD Michael Kucharek řekl, že ruské bombardéry schopné nést jaderné zbraně byly zachyceny dvěma americkými stíhačkami F-22 v blízkosti Aleutských ostrovů. Většina tohoto souostroví, s výjimkou Komandorských ostrovů, patří USA.

Podle mluvčího NORAD se ruské strategické bombardéry ocitly v identifikačním pásmu americké protivzdušné obrany jižně od Aleutských ostrovů. "Bombardéry byly zachyceny a monitorovány, dokud neopustily identifikační pásmo," dodal Kucharek s tím, že ruské letouny ani v jediném okamžiku nepronikly do amerického či kanadského vzdušného prostoru.

Incident dnes potvrdilo také ruské ministerstvo obrany. "Ruská letadla prováděla plánované přelety nad neutrálními vodami Severního ledového oceánu a Beringovým a Ochotským mořem. V části přeletu je doprovázely americké stíhačky," uvedlo ministerstvo.

Incident přichází v době, kdy Rusko na Dálném východě připravuje rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300.000 vojáků a více než 1000 kusů vojenské techniky. Manévry se mají konat od 11. do 15. září.