reklama

Dawn je jedinou sondou, které se podařilo dostat na oběžné dráhy hned dvou mimozemských vesmírných těles. Od července 2011 do září 2012 kroužila kolem protoplanety Vesta, od března 2015 obíhá kolem planetky Ceres.

S pomocí kamer, infračerveného spektrometru i detektoru gama záření poslala za tu dobu vědcům na Zemi obrovské množství dat a snímků, které mimo jiné pomohly zpřesnit poznatky o vzniku sluneční soustavy a jejím formování.

Sonda Dawn mimo jiné na planetce Vesta, vzdálené 180 milionů kilometrů od Země, prozkoumala mimořádně rozsáhlé krátery. Odborníci potvrdili, že mnohé meteority objevené na Zemi jsou úlomky vesmírného tělesa, které se kdysi s Vestou srazilo. Na planetce Ceres sonda potvrdila přítomnost zmrzlé vody a zjistila, že led v nepatrné hloubce pod povrchem obsahuje různé rozpuštěné soli, podobně jako v případě pozemských moří.

Palivo sondě Dawn dojde podle odhadů v období mezi polovinou září a polovinou října. Pak přestane komunikovat se Zemí, kolem planetky Ceres ale bude obíhat další desítky let.