Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU uprchlíky umí zastavit, ale nechce. Europoslanci mají tajný plán, tvrdí politik

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Evropa by dokázala nelegální migraci zastavit za pouhé dva týdny. Pokud by chtěla. Namísto toho spřádá plán, tvrdí poslanec Evropského parlamentu Jiří Payne.

Evropská unie by podle europoslance neměla přijímat migranty. Tvrdí, že migrační krizi nezvládá ani Německo, neví, kdo tam bydlí, nezná pravá jména příchozích ani jejich původ. Proto bychom od nich uprchlíky brát  neměli.

"Za to nemůže přece nikdo jiný, a není žádný důvod, abychom v této věci drželi solidaritu, že když někdo něco dělá špatně, aby to dělali i ostatní špatně. My bychom měli apelovat na Německo, ať jsou solidární s těmi státy, které mají na svém území pořádek, ať mají přesnou evidenci, kdo tam je a odkud přišel," uvedl v pořadu Interview ČT24 Payne.

Přistěhovalci, kteří přicházejí, chtějí podle něj třeba do Německa nebo Švédska, ale hranice hlídá Itálie nebo Řecko a Německo na to nemá vůbec žádný vliv. To považuje za velký problém.

Navrhuje proto, aby došlo k obměně Schengenu, který prý zastaral. "Schengen byl koncipovaný na období studené války. Mohli bychom místo něj mít krizový plán B, kdy vytvoříme v Evropě několik regionů států, které mají podobné bezpečnostní prostředí, třeba V4, nebo Skandinávie a podobně," dodal.

Tvrdí rovněž, že Evropa má dostatek kapacit, které by měly být schopné pašerácké gangy identifikovat a zlikvidovat. "Kdyby chtěla, tak do čtrnácti dnů dokáže migraci zastavit, ale jsou tam lidé, kteří to nechtějí," varuje Payne.

"Stovky poslanců Evropského parlamentu si přejí migranty, aby narušili struktury, které brání totální evropské integraci. Oni mají představu, že směs různých barev pleti a národů je správně a je to cíl, ke kterému máme směřovat,“ doplnil na adresu stovek poslanců Evropského parlamentu.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy