Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker dolaďuje poslední projev o EU. K čemu vyzve Evropany?

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Svůj poslední projev o stavu EU přednese ve středu před Evropským parlamentem ve Štrasburku předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Jeho řeč bude vzhledem k blížícím se eurovolbám a konci mandátu komise v příštím roce do jisté míry bilanční a dotkne se nepochybně také témat, jako je třeba nadcházející britský odchod z unie.

Juncker ale také podle informovaných zdrojů stejně jako v minulých letech přijde v proslovu s některými konkrétními iniciativami. Podle pátečního vyjádření komise by tyto návrhy měly mít "pozitivní přínos pro občany" EU už do vrcholné schůzky v rumunském městu Sibiu v květnu příštího roku, tedy prvního unijního summitu po britském odchodu z evropského bloku.

Některé se nejspíš budou týkat migrační problematiky, která se před volbami příští jaro stává výrazným tématem přes fakticky nižší počty přicházejících migrantů než na vrcholu krize v letech 2014 či 2015.

Jedním z nich by například mohlo být další výrazné posílení Evropské pobřežní a pohraniční stráže a unijní azylové agentury tak, aby mohly například účinněji pomáhat s návraty těch, kdo nemají právo na azyl. Další třeba určité konkrétní návrhy na podporu afrických zemí, které v migrační krizi s Evropou spolupracují, například také usnadněním vzájemného obchodu.

Projev Juncker připravoval delší dobu. Hovořil o něm s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem i řadou dalších unijních politiků. Podle mluvčího komise jednal telefonicky také s lídrem Africké unie Moussou Fakim.

Česká členka komise Věra Jourová nedávno uvedla, že podle jejího názoru se Juncker dotkne "velkých témat", jako je migrace, bezpečnost, problémy s vládou práva v unijních zemích, ale i určitých pozitivních oblastí, jako je snaha o větší viditelnost Evropské unie v mezinárodní politice. Část svého vystoupení Juncker také nejspíš, vzhledem k rostoucím ochranářským tendencím ve světě, věnuje mezinárodnímu obchodu a snaze EU o co největší otevřenost.

"Já odhaduji, že ta řeč bude realistická. Pan Juncker není přívržencem patetických slov a údernických hesel. Takže si myslím, že bude oběma nohama na zemi, že bude pozitivní a bude vyzývat Evropany k jednotě a trošce optimismu, kterou všichni potřebujeme," poznamenala Jourová.

Juncker by v projevu mohl také zmínit téma, které v posledních týdnech opakovaně připomínal i Macron. Tedy především v souvislosti s migrační krizí rostoucí sílu nacionalistických hnutí v některých členských státech unie, jejichž zástupci zpochybňují celý koncept evropské integrace. Juncker by podle informací ČTK mohl například zkritizovat nynější přístup, jaký má k řešení migrační krize Itálie, tedy země, kterou za stejnou věc ve svém loňském vystoupení ocenil.

Loni v pravidelném vystoupení, jehož příprava začíná obvykle už v červenci, Juncker nastínil svou vizi možného vývoje Evropské unie do roku 2025 a předložil plán na vybudování "jednotnější, silnější a demokratičtější" EU. I letos by mohl v projevu zdůraznit, že je třeba překonat rozdíly mezi zeměmi ze západu EU a státy ze střední a východní Evropy, někdy stále označovanými jako "nové" členské země unie.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy