Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini, Le Penová a další oslavují výsledky švédských voleb: Odpor k Merkelové roste, další špatná noc pro EU

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž/Řím/Stockholm - Představitelé krajně pravicových stran v Evropě přivítali posílení pozice protiimigrační a euroskeptické strany Švédští demokraté v nedělních parlamentních volbách ve Švédsku. Zástupci tradičních evropských politických uskupení zatím na výsledky hlasování ve Švédsku nereagovali a pravděpodobně čekají na oficiální konečné výsledky. Ty budou zveřejněny nejdříve ve středu.

Švédští demokraté získali podle předběžných výsledků 17,6 procenta hlasů, čímž si výrazně polepšili oproti minulým volbám, kdy si připsali necelých 13 procent hlasů. Nezískali ale podporu pětiny či více voličů, jak jim předpovídaly předvolební průzkumy.

"Švédsko, které vyznávalo multikulturalismus a levicový model, se po letech divoké imigrace konečně rozhodlo pro změnu. Teď dokonce i tam (ve Švédsku) odmítají Evropu byrokratů, nelegální imigraci a islámský extremismus," napsal na twitteru italský ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí v čele vládní italské protiimigrační strany Liga.

"Další špatná noc pro Evropskou unii. Demokratická revoluce v Evropě pokračuje!" uvedla na svém twitterovém účtu Marine Le Penová, šéfka francouzského ultrapravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty).

"Blahopřeji Švédským demokratům! Odpor vůči politice otevírání hranic (Angely) Merkelové roste! I ve Švédsku byly staré strany potrestány," napsala rovněž na twitteru šéfka poslanců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová.

Po sečtení téměř všech hlasů odevzdaných v nedělních švédských parlamentních volbách těsně vede vládnoucí středolevý blok, který získává 40,6 procenta hlasů. Opoziční středopravou alianci podpořilo 40,3 procenta voličů. Posílila nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté, která si připsala 17,6 procenta hlasů.

Započítat ale zbývá zhruba 200.000 hlasů Švédů žijících v zahraničí, což se stane ve středu. Jejich hlasy by mohly výsledek ještě změnit, podotýká švédský tisk.

Témata:  Švédsko Marine Le Pen Matteo Salvini Švédští demokraté

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy