Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zadrželo útočníka, který v roce 2013 zabil 50 lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecké zpravodajské služby zadržely v Sýrii muže podezřelého ze zkoordinování pumových útoků, při kterých v roce 2013 v jižním Turecku přišlo o život 53 lidí. S odkazem na turecké úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Syrské zdroje se dosud k zadržení muže nevyjádřily.

Podezřelý Yusuf Nazik je podle serveru BBC tureckým občanem. Turecká agentura Anadolu uvedla, že se muž při výslechu k činu přiznal; uvedl, že dostal od syrských zpravodajských služeb za úkol naplánovat teroristický útok v Turecku a zároveň se přiznal, že zorganizoval převoz výbušnin ze Sýrie do Turecka.

V květnu 2013 otřásly tureckým pohraničním městem Reyhanli dvě exploze náloží umístěných v automobilech. Turecko tehdy z útoku obvinilo skupinu věrnou syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Damašek nařčení odmítl.

Nazik byl zadržen ve městě Latákíja, které má pod kontrolou syrská vláda. Turecké tajné služby MIT ho s pomocí turecké armády převezly do Turecka, uvedla agentura Reuters s odkazem na bezpečnostní zdroj.

Turecký ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül práci zpravodajských služeb chválil. "Kdekoliv se zločinec nachází, ať patří k jakékoliv organizaci, náš stát ho dopadne a ty, které si to zaslouží, potrestá nezávislý soud," uvedl.

V únoru letošního roku Turecko odsoudilo k odnětí svobody v souvislosti s útoky v Reyhanli 22 lidí.

V Reyhanli žijí tisíce syrských uprchlíků. Po sérii bombových útoků v oblasti v roce 2013 Turecko posílilo ochranu své 900 kilometrů dlouhé hranice se Sýrií.

Turecko je v sedmiletém syrském konfliktu hlavním stoupencem rebelů bojujících proti Asadovi. V průběhu války se Turecko stalo domovem 3,5 milionu syrských uprchlíků.

Témata:  Turecko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy