Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristické útoky v EU? Z Bruselu přišlo zásadní varování

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Každý z teroristických útoků v posledních 18 měsících v Evropě měl svůj internetový rozměr, upozornil dnes na tiskové konferenci evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King. Evropská komise proto členským státům a europarlamentu předložila nová pravidla, podle kterých by například internetové firmy měly povinnost po upozornění policie či státních zástupců do hodiny z webu odstranit teroristický obsah.

"Je to skutečný problém, který vyžaduje neprodlenou akci," prohlásil King na tiskové konferenci, kde společně s komisařkou pro spravedlnost Věrou Jourovou vysvětlovali podrobnosti nových návrhů. Poprvé je zmínil předseda unijní exekutivy Jean-Claude Juncker ve středu v europarlamentu. Komise doufá, že se věc podaří schválit ještě před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2019.

Teroristé a teroristické skupiny podle Kinga na síti vyzývají své příznivce ke spáchání útoků, někdy nabízejí přímé instrukce a často z jejich pohledu úspěšné útoky oslavují. "Teroristický obsah je v příliš velké míře přítomný na mnoha platformách," upozornil King. Europol podle něj ve snaze takový obsah sledovat a odstraňovat spolupracuje s více než 150 platformami, britské ministerstvo vnitra nedávno přišlo se zjištěním, že organizace Islámský stát a její příznivci využívali přes 400 různých platforem k šíření svých materiálů.

Posun od teroristických sítí k méně zachytitelným činům zradikalizovaných "osamělých vlků" podle komisaře představuje další důvod, proč proti šíření teroristického obsahu na celosvětové počítačové síti zasahovat. "Ve Francii se určitá osoba radikalizovala při osamělém vysedávání v ložnici. Hodiny a hodiny sledoval videa, přestal komunikovat s rodinou, s přáteli, odmítl své dosavadní hodnoty a chystal se k útoku. Naštěstí se k němu francouzské úřady dostaly včas," poznamenal King.

Česká členka komise Jourová ČTK řekla, že nebezpečnost podobného obsahu roste nejvíce v prvního hodinách po zveřejnění. "Týká se to případů, kdy jde o minuty," upozornila. Zprávy z bezpečnostních orgánů jsou podle ní jasné v tom, že nejvíce se zpráva umístěná na síť teroristy šíří právě v první hodině, kdy ji čte velké množství lidí. "Platformy a digitální firmy musejí spolupracovat s policií a prokuraturou a ten obsah mazat a ukládat pro případné vyšetřování," vysvětlila Jourová.

Pokud bude internetová společnost jako Google, Twitter či Facebook dlouhodobě takový požadavek ignorovat, může jí podle návrhu komise hrozit pokuta až ve výši čtyř procent celosvětového ročního obratu.

Témata:  EU terorismus Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy