Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov odmítl podíl Ruska na pokusu o vraždu Skripala

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Berlín - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Berlíně znovu odmítl jakýkoliv podíl Moskvy na pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Londýn podle něj o obviněních nedokázal přesvědčit ani své spojence. Německý ministr zahraničí Heiko Maas to ale odmítl, když řekl, že Německo nepochybuje o důkazech, které dostalo.

Britští prokurátoři minulý týden identifikovali ze zločinu v Salisbury dva podezřelé, kteří v době útoku 4. března v tomto jihoanglickém městě byli pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Oba údajně pracují pro ruskou vojenskou rozvědku GRU a Skripala a jeho dceru otrávili nervově paralyzující látkou novičok. Dvojice mužů to ale stejně jako Moskva popírá.

Lavrov dnes prohlásil, že se mu těžko na obvinění Británie reaguje, protože země, která se považuje za model právního systému, podle něj jedná zcela nezákonně a mimo hranice práva. Londýn podle něj nedodal jediný důkaz a svá tvrzení staví jen na spekulacích, na jejichž základě požaduje, aby Moskva uznala vinu.

Mezi zeměmi Evropské unie a Moskvou kvůli případu Skripala i anexi Krymu Ruskem v roce 2014 nadále panuje zvýšené napětí. Lavrov dnes v projevu v Berlíně vyzval, aby obě strany obnovily své vztahy. "Rusko nepředstavuje žádnou hrozbu," prohlásil mimo jiné podle německých médií.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy