Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini přirovnal uprchlíky k otrokům, Lucembursko zuří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Sprostou nadávku od lucemburského ministra zahraničí si vysloužil italský krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini, který na bezpečnostní konferenci ve Vídni přirovnal africké migranty k otrokům. Na své webové stránce to napsal britský list The Guardian.

Salvini, který stojí v čele vládní protiimigrační Ligy, na svém facebookovém profilu v pátek zveřejnil video z konference, na němž reaguje na výroky šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna. "Lucemburský ministr dnes ráno prohlásil, že potřebujeme migranty, protože Evropa stárne. Řekl jsem mu, že místo toho pracuji na tom, aby mladí Italové (a Evropané) zase přiváděli na svět děti, protože nechceme nové otroky," uvedl Salvini.

Podle něho Itálie nepotřebuje, aby africká mládež nahradila Evropany. "Možná novou migraci potřebují v Lucembursku, v Itálii potřebujeme, aby naše děti měly děti a ne aby noví otroci nahradili ty děti, které my nemáme," nechal se slyšet italský politik. Asselborn Salviniho výpady provázel poznámkami jako "Ale jděte" a připomněl mu Italy žijící v Lucembursku. "Přišli jako migranti a pracovali v Lucembursku, abyste vy v Itálii měli peníze, abyste mohli platit na děti," řekl Asselborn. "Merde alors! (Do prdele už!)," rozkřikl se lucemburský ministr francouzsky.

The Guardian připomíná, že vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi na společné schůzce před několika dny doporučil Salvinimu, aby mírnil svůj agresivní slovník, který používá, když mluví o migrantech.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy