Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku odsoudili Brita, který bojoval v milicích proti IS

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Londýn - Soud v Turecku poslal mladého Brita na sedm a půl roku do vězení za příslušnost ke kurdským milicím YPG, které turecké úřady považují za teroristickou organizaci. Dnes o tom s odvoláním na jeho matku informuje britská BBC. Joe Robinson v Sýrii válčil po boku kurdských bojovníků proti samozvanému Islámskému státu.

Zatím je na kauci na svobodě, proti rozsudku se chce odvolat. Robinsonova bulharská snoubenka dostala podmínečný trest za "teroristickou propagandu". Tvrdí, že byla odsouzena za to, že na facebooku sdílela záznamy s kurdskou vlajkou a odkazy na kurdské písně na YouTube.

Pětadvacetiletý Robinson v minulosti sloužil s britskou armádou v Afghánistánu. Ke kurdským bojovníkům z YPG se ve válce proti Islámskému státu přidal jako dobrovolník, strávil s nimi pět měsíců. O svých zkušenostech prý mluvil v médiích. V Turecku byl zatčen loni v létě. V listopadu pak byl na kauci propuštěn, ale nesměl ze země vycestovat.

Loni v srpnu soud v Turecku poslal na šest let a tři měsíce do vězení dva české občany. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli odsouzeni za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Tato dvojice se podle svých známých pokoušela o zřízení polní nemocnice pro Kurdy v Sýrii.

Témata:  Turecko Islámský stát

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy