Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pedofilní skandál v Lyonu. Arcibiskup zatajoval zneužívání dětí

Ilustrační fotgorafie
Ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Lyon - Katolickou církví ve Francii otřásá nový pedofilní skandál. Kardinál a lyonský arcibiskup Philippe Barbarin (55) je podezřelý ze zatajování případů sexuálního zneužívání dětí některými kněžími.

Výslech arcibiskupa se uskutečnil v lyonském sídle policejní brigády na ochranu rodiny.  Prokuratura v příštích týdnech rozhodne, zda případ odloží, nebo předá soudu, či nechá před případným procesem vše ještě prověřit vyšetřujícím soudcem.

Jádrem skandálu, který vypukl před třemi měsíci, je především případ kněze, který byl v lednu obžalován ze sexuálního zneužití mladých skautů v letech 1986 až 1991.

Duchovní ale zůstal ve svém úřadu až do loňského roku, přičemž kardinál Barbarin přiznal, že o trestných činech kněze byl informován již v roce 2007. Tím se podle vyšetřovatelů mohl dopustit "ohrožení života jiných osob".

Papež František o tomto víkendu vydal dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Témata:  církev Francie pedofílie děti

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy