Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko je rejdištěm ruských agentů? Trpělivost s nimi došla, skandálů je příliš

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Švýcarské ministerstvo zahraničí vyzvalo Moskvu k zastavení nelegálních aktivit ruských diplomatů a zpřísnilo jejich akreditační procedury. Oznámila to dnes ruská a švýcarská média s odvoláním na informace diplomatů. Ruský velvyslanec v Bernu byl podle nich na špionážní skandály svých krajanů oficiálně upozorněn letos už třikrát. Několika ruským diplomatům Bern akreditaci odepřel.

Švýcarská kontrarozvědka zaznamenala aktivity ruských tajných služeb kolem státní laboratoře ve Spiezu jihovýchodně od Bernu, která zkoumala vzorky nervově paralytické látky novičok, jíž byli v Británii otráveni bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Dva ruští agenti byli z těchto důvodů na jaře zadrženi v Nizozemsku a vyhoštěni ze země.

Ve druhém případě byl ruský ambasador podle listu Tagesanzeiger obecně upozorněn na "mimořádnou aktivitu ruské rozvědky" na švýcarském území. Potřetí šlo o údajný zájem ruských agentů o antidopingovou laboratoř v Lausanne, která zkoumala podezřelé vzorky od ruských sportovců.

Švýcarský list se odvolává na vládní zprávu, podle níž každý čtvrtý ruský diplomat akreditovaný ve Švýcarsku je špionem. V zemi pracuje v diplomatických funkcích asi 80 Rusů a další působí v ženevské misi OSN. Proti švýcarským zájmům tak pracují desítky ruských zvědů, uvedl Tagesanzeiger.

Ruské velvyslanectví v Bernu označilo švýcarská obvinění za absurdní a nepodložená, napsala ruská tisková agentura TASS. Stálý představitel Ruska při OSN v Ženevě Gennadij Gatilov považuje švýcarská obvinění za projev "politické objednávky".

Švýcarská rozhlasová stanice SRF dnes oznámila, že o špionážních skandálech chce švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis hovořit s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Hodlá mu dát najevo, že alpská republika podobné aktivity nestrpí.

Témata:  Švýcarsko špionáž Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy