Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krym na pokraji bankrotu: Rusko sníží mzdy a dál se nebude vyjadřovat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kyjev/Moskva – Už více než dva roky uběhly od ruské anexe Krymu. Ukrajinský zpravodajský server Ukraine Today varuje, že se ekonomická situace na poloostrově prudce zhoršuje a Krymu dochází peníze.

Jak server informuje, ruské úřady rozhodly o snížení státních zaměstnanců na Krymu. Oragnizace, která řídí rozpočet z města Simferopol se chystá mzdy svých zaměstnanců snížit o celých 10 %.

„Řekli nám, že v rozpočtu nejsou žádné peníze. Proto sníží mzdy. Jsme zvyklí pracovat během státních svátků a dříve za to platili. Teď se snaží, abychom nepracovali a oni nám tak nemuseli platit," uvedl jeden ze zaměstnanců. „Brzy začnou prázdniny. Je důležité, aby všichni vyplatili prázdninový bonus včas a v plné výši," dodal.

Ruské úřady se podle serveru k celé záležitosti odmítají vyjádřit. Již dříve ale došlo ke snížení platů lidí sloužících v ruské černomořské flotile o 40 % - Rusko to zdůvodnilo tím, že již nepracují v cizí zemi, protože Rusko Krym anektovalo.

Jak server také připomíná, zaměstnanci krymského města Kerč na konci května požadovali, aby jim byly vyplaceny mzdy za téměř dva měsíce. Podle krymských médií jim ale nebylo umožněno stávkovat. Už dříve se také objevily zprávy, že Rusko provedlo drastické škrty v krymském rozpočtu.

Témata:  Krym ekonomika Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy