Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou otroci? Kvůli výroku Lucembursku ruply nervy, teď zuří Africká unie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím/Addis Abeba - Africká unie (AU) kritizovala italského ministra vnitra Mattea Salviniho za jeho nedávný výrok, v něž přirovnal africké migranty k otrokům. Podle AU taková vyjádření nepomohou k řešení migračního problému mezi Evropou a Afrikou. Salvini kritiku odmítl s tím, že se svým výrokem migrantů naopak zastával. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Organizace sdružující přes 50 afrických zemí též uvedla, že Evropa by měla migrační krizi využít k užší spolupráci s Afrikou.

Výrok, za který AU Salviniho nyní kritizovala, pronesl italský ministr vnitra v pátek ve Vídni na konferenci ministrů zemí EU, Balkánu a severní Afriky na téma Bezpečnost a migrace. Salvini reagoval na vyjádření lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který řekl, že stárnoucí populace Evropy migranty potřebuje.

"Možná je to v Lucembursku potřeba; v Itálii ale máme potřebu pomoci našim dětem, aby měly také děti, a ne nové otroky, kteří by nahradili děti, jež se nenarodí," řekl v pátek Salvini ve Vídni. Podle agentury DPA italského ministra, který razí tvrdou protimigrační politiku, Asselborn rozzlobeně přerušil sprostým výrazem.

AU dnes v prohlášení uvedla, že je "konsternována" Salviniho výrokem, jímž "přirovnal africké migranty k otrokům". AU vyzvala italského ministra, aby se připojil k dalším zemím EU, jako je třeba Španělsko, které pomáhají migrantům bez ohledu na jejich původ, dokud se nerozhodne, zda mají právo na azyl.

Salvini kritiku AU odmítl. "Nemám se za co omlouvat," řekl dnes na tiskové konferenci na svém ministerstvu. "Jsem proti jakémukoli srovnávání migrantů s otroky. Naopak, mé výroky ve Vídni bránily migranty, které někteří chtějí využívat jako otroky," hájil se Salvini.

Africká unie v prohlášení o Salviniho výroku také vyzvala Evropu, aby se nesoustředila jen na migrační krizi, ale aby tento problém viděla jako šanci k diskusi o užší rozvojové spolupráci obou kontinentů.

Témata:  Itálie uprchlíci Matteo Salvini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.