reklama

Dnešní sesuv postihl po rozbřesku dvě vesnice v okrese Naga v centrální provincii Cebu a pohřbil asi 30 domů. Z bahna se podařilo vyprostit sedm zraněných. Podle agentury AP je naděje, že pod sesuvem jsou i další přeživší. Některým zasypaným se totiž podařilo odeslat sms zprávu s prosbou o pomoc. Záchranáři po nich horečně pátrají.

Neštěstí se stalo jen pár dní poté, co sever Filipín zdevastoval tajfun Mangkhut. Ten připravil o život nejméně 88 lidí a desítky dalších se stále pohřešují. Většina z pohřešovaných pochází z okresu Itogon, kde sesuv půdy zaviněný silnými lijáky o víkendu zasypal opuštěnou budovu, kam se ukryli horníci s rodinami. Podle filipínských úřadů horníci nelegálně těžili zlato v místním dole, který byl v 90. letech uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Budovu využívali jako provizorní modlitebnu.

Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří ve světě od začátku letošního roku. V sobotu udeřil na filipínský ostrov Luzon a způsobil rozsáhlé záplavy v tamních zemědělských oblastech, odkud pochází značná část filipínské produkce rýže a kukuřice. Živel rovněž strhával střechy domů, vyvracel stromy a porážel sloupy elektrického vedení.

Co způsobilo dnešní sesuv půdy nedaleko přístavního města Naga, není jasné. Někteří z místních obyvatel se domnívají, že vápencové lomy poškodily svah hory tyčící se nad jejich vesnicemi.

"Bylo to jako zemětřesení, slyšeli jsme hlasité dunění a všichni jsme vyběhli ven," vypověděla 53letá obyvatelka jedné z postižených obcí Cristita Villarbaová. Její manžel a syn se právě chystali odejít do práce, když se země začala třást.

Villarbaová s mužem a třemi dětmi vyvázla z neštěstí bez zranění. Pod sesuvem ale zmizel dům jejího staršího bratra Laura, ve kterém žil víc než tucet členů jeho rodiny, včetně vnoučat.