Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Filipínách hrozí masivní sesuv půdy

Sesuv půdy, ilustrační foto
Sesuv půdy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Manila - Filipínští vojáci společně s policií přinutili ve čtvrtek večer kvůli hrozícímu sesuvu půdy obyvatele pěti vesnic v centrální části země k evakuaci. Celkem muselo své domovy opustit více než 1200 lidí, většina z nich nešla dobrovolně. S odkazem na sdělení policie o tom dnes informovala agentura Reuters.

Evakuace byla nařízena poté, co ve čtvrtek zahynulo při novém mohutném sesuvu půdy v centrální provincii Cebu nejméně 22 lidí a dalších několik desítek se jich stále pohřešuje. Úřady mezitím snížily počet záchranářů v zasažených vesnicích z obavy, že nové deště budou mít za důsledek další sesuvy půdy.

Neštěstí se stalo jen pár dní poté, co sever Filipín zdevastoval tajfun Mangkhut. Ten připravil o život nejméně 88 lidí a desítky dalších se stále pohřešují.

Většina z pohřešovaných pochází z okresu Itogon, kde sesuv půdy zaviněný silnými lijáky o víkendu zasypal opuštěnou budovu, kam se ukryli horníci s rodinami. Podle filipínských úřadů horníci nelegálně těžili zlato v místním dole, který byl v 90. letech uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Budovu využívali jako provizorní modlitebnu.

Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří ve světě od začátku letošního roku. V sobotu udeřil na filipínský ostrov Luzon a způsobil rozsáhlé záplavy v tamních zemědělských oblastech, odkud pochází značná část filipínské produkce rýže a kukuřice. Živel rovněž strhával střechy domů, vyvracel stromy a porážel sloupy elektrického vedení.

Témata:  sesuv půdy Filipíny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy