reklama

"To je vskutku ohromné. Tento režim začíná opravdu nahánět strach," napsala na twitteru předsedkyně Národního sdružení (RN). Příkaz k psychiatrickému vyšetření vydala soudkyně, která spustila vyšetřování Le Penové kvůli obvinění z šíření fotografií zachycujících násilí. Soudkyně si vyžádala psychiatrický posudek Marine Le Penové "v co nejkratším termínu".

"Za to, že jsem prostřednictvím tweetů odsoudila hrůzy páchané Daeš (alternativní zkratka pro IS), mě 'justice' posílá na psychiatrické vyšetření! Kam chtějí zajít?!" rozlítila se finalistka loňských prezidentských voleb ve Francii.

Posudek má podle soudkyně zejména ověřit, zda je Le Penová s to sledovat jednání a odpovídat na otázky a zda tyto faktické nebo životopisné poznatky nějak souvisejí s vyšetřovaným porušením zákona.

Le Penová kontroverzními tweety z 16. prosince 2015 reagovala na vyjádření novináře Jeana-Jacquese Bourdina, který přirovnal její stranu (tehdy pod názvem Národní fronta) k IS.

Vloni v březnu Evropský parlament Le Penovou zbavil imunity. Politička byla ale následně zvolena poslankyní francouzského Národního shromáždění a Evropský parlament opustila. Francouzský parlament ji zbavil imunity v souvislosti s kauzou IS vloni v listopadu.

Za zveřejňování fotografií zobrazujících násilí hrozí ve Francii až tři roky vězení a pokuta 75.000 eur (přes 1,9 milionu Kč).