Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nabídl Prahu jako místo jednání o Náhorní Karabach

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Jerevan - Podle prezidenta Miloše Zemana by se mohly v Praze konat rozhovory mezi Arménií a Ázerbajdžánem o napjaté situaci kolem Náhorního Karabachu.

O nabídce se po setkání se Zemanem na tiskové konferenci zmínil arménský prezident Serž Sargsjan. Zeman řekl, že podobná jednání Praha hostila již v letech 2002 až 2005. Zároveň oběma zemím doporučil, aby se poučily z vývoje vztahů mezi Francii a Německem. Obě země spolu vedly mnoho válek, ale po příchodu dvou osobností, Konrada Adenauera a Charlese de Gaulla, dokázaly navázat spolupráci.

Dlouhodobé napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach v posledních měsících opět eskalovalo a vyústilo i v bojové střety. Nejvážnější z nich si počátkem dubna vyžádaly okolo 110 obětí.

Náhorní Karabach, ázerbájdžánská oblast osídlená Armény, rozděluje oba státy už od konce 80. let minulého století. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení arménské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl.

Témata:  Miloš Zeman Arménie Náhorní Karabach

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy