reklama

"Pro tuto chvíli zní odpověď 'nikoli'," reagoval ministr financí Bruno Le Maire v televizi na otázku, zda Paříž vyhoví žádosti neziskových organizací Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée a nechá loď Aquarius zakotvit v Marseilli. Dodal, že podle evropských pravidel by loď měla přistát v nejbližším přístavu, kterým ale Marseille není.

"Ministři vnitra zemí Evropské unie... hledají řešení od včerejška (od pondělí). Doufám, že se odpovědi dočkáme v průběhu dneška," uvedla v rozhlasové stranici Sud Radio francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová. Ta je přesvědčena, že se situace vyřeší a připomněla, že v uplynulých měsících obdobné patové situace vždy končily dohodou unijních zemí, které si migranty mezi sebou rozdělily.

Když nový italský kabinet v červnu uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, každé další nevládní plavidlo s migranty na palubě vyvolalo politickou roztržku. Loď Aquarius je poslední lodí provozovanou nevládními organizacemi, která ve Středozemním moři hledá a zachraňuje běžence.

Francie na rozdíl od Španělska nikdy záchranářským lodím nepovolila u svých břehů přistát. Paříž se hájí tím, že zachránění na moři mají být podle námořního práva dopraveni do nejbližšího bezpečného přístavu. Nejbližší přístavy od Libye, kde Aquarius uprchlíky nabral, "jsou, jak všichni vědí, v Itálii a na Maltě", konstatovala Loiseauová. "Nebudeme přece znovu vynalézat geografii," dodala.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Nejprve plula pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.