Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrola masa v Česku se nelíbí EU

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Evropská komise chce od Prahy vyjasnění jejího záměru žádat v souvislosti s africkým morem prasat od dovozců z konkrétních států testy na tuto nemoc. Uvedla to dnes mluvčí komise Anca Paduraruová s tím, že unijní exekutiva se kvůli tomu obrátila na českou veterinární správu se žádostí o podrobnosti ke čtvrtečním informacím z médií.

Státní veterinární správa ve čtvrtek uvedla, že příjemci vepřového ze zemí, kde se prasečí mor vyskytuje, budou muset maso na tuto nemoc zkontrolovat. Opatření má začít platit v úterý, mimořádná opatření mají být konkrétně oznámena v pondělí.

Povinnost se má vztahovat na všechny české provozovatele potravinářských podniků dovážející produkty z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska. Za nesplnění povinností má hrozit až dvoumilionová pokuta.

Mluvčí komise doplnila, že nemoc se například v Belgii vyskytla jen u divoce žijících prasat a stávající unijní pravidla dávají záruky bezpečného obchodu s vepřovým masem. "Dodatečná opatření tak jsou chápána jako neoprávněná, ale jak jsem uvedla, jsme nyní s nimi (českými úřady) v kontaktu," doplnila mluvčí.

Právě Belgie je třetím největším vývozcem vepřového do České republiky.

Čeští příjemci podle veterinářů v současnosti odebírají ze zemí s výskytem prasečího moru zhruba 3000 zásilek vepřového masa v celkové hmotnosti kolem 4000 tun měsíčně. V průměru tak měla jedna zásilka, kterou bude nutné zkontrolovat, 1,3 tuny.

Veterináři letos odebrali na testování afrického moru prasat přes sto vzorků, ani v jednom ale onemocnění nezjistili.

Témata:  EU Česká republika maso

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy