Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznámý pachatel natřel kamenného lva u benátské baziliky na červeno

Benátky
Benátky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Neznámí pachatelé v noci na dnešek pomalovali červenou barvou jednoho ze dvou kamenných lvů střežících náměstí vedle baziliky svatého Marka v Benátkách. Policii na čin ráno upozornili místní obyvatelé, napsal deník La Repubblica. Turistickou atrakci zřejmě poničili dva muži a dvě ženy.

Soše lva přemalovali neznámé osoby červenou barvou oči a část hřívy. V okolí se pak našlo několik nápisů a barevných skvrn. Agentura ANSA citovala místní policii, podle níž bezpečnostní kamery zachytily pachatele při činu kolem čtvrté hodiny ráno.

"Pracuji s pořádkovými silami na identifikaci dvou mužů a dvou žen, kteří dnes ve čtyři hodiny v noci potřísnili lvy na (náměstí) San Marco a zanechali po sobě v Benátkách sérii nápisů," napsal na twitter starosta Luigi Brugnaro. "Najděme je, abychom je mohli potrestat a nechat je před zraky všech čistit město!" dodal.

Mramoroví lvi se nachází u severní strany benátské baziliky v místě, kde do hlavního náměstí ústí "náměstíčko" se studnou. Podle La Repubblica jsou mnohdy v obklopení turistů a obzvláště v oblibě je mají děti. Z červeného mramoru je v roce 1722 zhotovil Giovanni Bonazza.

"Máme dobrou šanci identifikovat zodpovědné osoby vzhledem k tomu, že máme obrázky všech čtyř," řekl velitel benátské policie Marco Agostini. V tuto chvíli je prý zřejmé, že jde o mladé lidi, "pravděpodobně umělce nebo aktivisty ze sociálních center".

Témata:  Itálie vandalství

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy