Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Ukrajiny zabil výbuch miny tři děti

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Tři školáci dnes zahynuli při ranní explozi miny na separatistickém východě Ukrajiny. Další chlapec byl při výbuchu poblíž města Horlivka těžce zraněn. Informovala o tom místní média, která se odvolávají na úřady.

Ve válce mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty bylo podle OSN od roku 2014 zabito více než 10.000 lidí. V uplynulém roce tam přišlo kvůli nášlapným minám o život více lidí, než v kterémkoli jiném ozbrojeném konfliktu na světě.

Dosud nebyl zcela naplněn mírový plán dojednaný za mezinárodního zprostředkování v roce 2015 v Minsku a platné příměří je každodenně porušováno. Dodržen nebyl ani klid zbraní na začátku školního roku.

Po podpisu minských dohod sice násilí značně ubylo, ale v oblasti jsou celé zóny poseté minami a nevybuchlou municí, často poblíž škol a hřišť. Podle zprávy OSN z konce roku 2017 je minami a dalšími podobnými zbraněmi na východě Ukrajiny ohroženo na 220.000 dětí.

Témata:  Ukrajina děti Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy