Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tsunami v Indonésii přímo zasáhla i Čecha

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

České velvyslanectví v Indonésii zjišťuje, jakým způsobem by Česko mohlo asijské zemi pomoci po zemětřesení a vlně cunami. Forma pomoci se koordinuje mezi evropskými státy, v úvahu přicházejí poskytnutí peněz, vyslání záchranářů nebo materiální pomoc. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Prezident Miloš Zeman dnes odeslal svému indonéskému protějšku Jokovi Widdodovi kondolenční telegram.

V Jakartě se dnes podle ministerstva zahraničí uskutečnila koordinační schůzka diplomatů ze zemí EU, včetně Česka, na níž jednali o možnostech pomoci Indonésii.

"Členské státy EU zvažují tři druhy pomoci: Zaprvé finanční, která je nejrychlejší, zadruhé lidská v podobě záchranářských týmů, lékařů, zatřetí materiální v podobě například přikrývek, stanů atd. Evropská unie prostřednictvím Evropské komise již přislíbila finanční pomoc ve výši 1,5 milionu eur (38,6 milionu korun)," uvedl Michal Bucháček z ministerstva zahraničí.

Zástupci českého velvyslanectví budou dnes večer místního času jednat s představiteli indonéského ministerstva zahraničí o možné pomoci. "Čeká se na vyjádření potřeb indonéské strany," uvedl Bucháček.

České ministerstvo zahraničí dnes také uvedlo, že český občan, kterého přímo zasáhla vlna cunami, byl letecky evakuován do hlavního města ostrova Sulawesi Makasaru a je v pořádku. "Všichni ostatní čeští cestovatelé se nacházejí mimo oblast poničenou v důsledku zemětřesení," uvedl Bucháček. Ministerstvo podle něj kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD a předalo jim doporučení, jak postupovat.

Indonésii dnes kvůli katastrofě kondoloval český prezident Miloš Zeman. "Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí," uvedl v telegramu, který odeslal svému indonéskému protějšku a jehož znění zveřejnil na svých stránkách Pražský hrad.

Páteční série zemětřesení a ničivá vlna cunami si na indonéském ostrově Sulawesi vyžádaly nejméně 844 mrtvých. Své domovy muselo v důsledku zemětřesení opustit 50.000 lidí.

Témata:  tsunami Miloš Zeman Česká republika Indonésie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy