Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 neuspěla s návrhem zrušit zákon o prodejní době

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ministerstvo práce zaujalo negativní postoj k návrhu poslanců opoziční TOP 09 na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Ministerstvo ve svém stanovisku na vládním webu uvádí jako jeden z důvodů, že důvodová zpráva k poslaneckému návrhu postrádá jakoukoliv analýzu údajných negativních dopadů platného zákona, který zakazuje prodej ve velkých obchodech o vybraných svátcích. Podle TOP 09 je zákon nadbytečný, protože neřeší žádnou palčivou společenskou či ekonomickou otázku a naopak vytváří nerovnost mezi různými skupinami podnikatelů i zaměstnanců.

"Je sice odkazováno na zkušenosti z praxe, ale naprosto vágním způsobem, bez dalšího zdůvodnění," uvádí MPSV.

"Zákon naopak vytváří nerovnost mezi různými skupinami podnikatelů i zaměstnanců, přičemž tato nerovnost nemá žádné racionální jádro," píšou poslanci TOP 09 v důvodové zprávě ke svému návrhu. Praxe podle nich ukázala, že mnoho zaměstnavatelů využívá zákazu prodeje k různým inventurám, takže zaměstnanci musí i přes zákaz prodeje strávit státní svátek v zaměstnání.

Ministerstvo však trvá na svém názoru, že zrušení zákona by zhoršilo možnost slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců a zaměstnankyň v maloobchodě a velkoobchodě. "Volno během vybraných státních svátků podporuje trávení společného času s rodinou," tvrdí úřad.

Zásadní nesouhlas vyjádřila i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Jak uvedla ve svém stanovisku, bez důsledného vyhodnocení dopadu regulace nelze zákon zrušit. "Jsme proto názoru, aby po provedeném vyhodnocení současné právní úpravy bylo přistoupeno buďto k novelizaci, nebo k návrhu na zrušení zákona s tím, že bude dáno na úvaze podnikatelů, zda o vybraných svátcích budou mít otevřeno, či nikoliv," míní konfederace.

Neutrální stanovisko vyjádřilo například ministerstvo zemědělství, stejné stanovisko doporučilo vládě zaujmout i ministerstvo financí. Některá ministerstva poukazují na to, že návrhem na zrušení zákona se zabývá Ústavní soud, a bylo by podle nich vhodné počkat na jeho výrok. Podle ministerstva průmyslu a obchodu není možné se k návrhu přiklonit bez podrobné analýzy právního stavu a specifikace dopadů. "V případě zamítnutí navrhované úpravy zákona doporučujeme dosáhnout kompromisu a přenést odpovědnost za otevírací dobu prodejen na regionální úroveň, ať si každý kraj otevírací dobu o svátcích zvolí sám," navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Stanovisko k poslaneckému návrhu musí vyslovit celá vláda. Zatím není známo, kdy se jím bude zabývat. Bez ohledu na vládní stanovisko dostanou materiál k projednání poslanci.

Maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil, a to zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Témata:  obchody TOP 09 Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy