Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český řidič se ve Francii odvolal. Odsoudili ho neprávem kvůli migrantům?

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Český řidič odsouzený ve Francii k 18 měsícům vězení za pašování migrantů podal ve středu večer proti rozsudku odvolání. Právník Ladislav Drha ČTK sdělil, že šlo o takzvané blanketní odvolání, které nezahrnuje odůvodnění, avšak otevírá prostor pro další právní kroky. Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v tiskové zprávě uvedl, že francouzská justice nemá proti Jiřímu Saganovi žádné důkazy.

Na odvolání proti verdiktu měl 58letý řidič kamionu čas do dneška. Advokát Drha se prvního soudu neúčastnil a nyní jedná o převzetí případu. K jeho podrobnostem se však nemohl vyjadřovat, neboť nebyl zbaven mlčenlivosti a zájem klienta je na prvním místě, napsal ČTK.

Soud Sagana potrestal za pašování migrantů poté, co se v jeho kamionu po cestě z francouzského přístavu Calais do Anglie našlo 15 Iráčanů. Muž tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu kamionu nevěděl. 

"Případ Jiřího Sagana mě doslova šokoval, protože zatím jsme (v obdobných případech) řešili jen pokuty s britskou stranou. Francouzská policie sice potvrdila, že v kamionu žádní černí pasažéři nejsou, Britové je tam však objevili. Nyní Francouzi sice konali, ale jsem přesvědčen, že zcela nespravedlivě potrestali nevinného," uvedl k procesu Zdechovský, který ve věci v pondělí interpeloval Evropskou komisi a obrátil se také na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Odsouzený Čech žije s rodinou ve Španělsku a pracoval pro španělského dopravce Transmanolet. Zdechovský má za to, že francouzská justice proti němu nemá žádný přímý důkaz.

Právník Drha si netroufl spekulovat o tom, zda byl trest vyměřený Saganovi ve srovnání s obdobnými případy ve Francii výjimečný. Řekl však, že podle jeho pařížské kolegyně začaly soudy na severu země k podobným záležitostem přistupovat přísněji.

Témata:  Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy