Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Základna v Somálsku napadena Šabábem, 43 mrtvých vojáků

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Islamisté z Šabábu dnes zaútočili na vojenskou základnu Africké unie (AU) v Somálsku. Radikálové následně oznámili, že zabili 43 vojáků, mise AU oběti zatím nepotvrdila.

Atentát mířil na etiopské členy výsadku. Útok začal sebevražednou akcí, při níž řidič autem plným výbušnin najel do brány základny Halgan, která leží asi 300 kilometrů severně od Mogadiša. Svědci popsali silný výbuch, po němž následovala střelba. Palba byla slyšet ještě hodinu po první explozi.

"Zabili jsme 43 vojáků AU z Etiopie," sdělil agentuře Reuters mluvčí vojenských operací skupiny Šabáb, která bojuje za vytvoření státu řízeném islámským právem. Při akci zemřelo i několik džihádistů.

Mise AMISOM se účastní boje proti Šabáb a do roku 2011 se díky ní podařilo milice vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska. Islamisté ale dál útočí. V lednu napadli tábor keňských členů AMISOM poblíž keňské hranice a zabili 100 vojáků.

Témata:  terorismus v Somálsku Al-Šabáb Somálsko terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy