Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Genocida Arménů vyvolala konflikt? Turecko mlčí a něco chystá

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín/Ankara – Fakt, že německý parlament minulý týden přijal rezoluci o arménské genocidě, pořádně rozzuřil Turecko. To se rozhodlo, že věc nenechá bez odezvy a plánuje proto svou odpověď.

„Příslušné orgány, především ministerstvo zahraničí, budují akční plán," uvedl Ibrahim Kalin, mluvčí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ve středu. Cituje ho list Süddeutsche Zeitung. Jakmile bude plán dokončen, bude předložen prezidentouvi a premiérovi, teprve pak budou podrobnosti týkající se jeho obsahu odhaleny veřejnosti, dodal Kalin.

Turecko tak reaguje na dění z minulého týdne, kdy Bundestag schválil usnesení, kterým uznává smrt více než 1 milionu Arménů způsobenou Osmanskou říší v letech 1915-16 za genocidu. V hlasování pouze jeden poslanec rezoluci odmítl a jeden se zdržel hlasování. Kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se hlasování vůbec neúčastnili.

V dalším znakem nepřátelství, které teď mezi Tureckem a Německem panuje, je reakce tureckých novin. Ty po teroristickém útoku, při kterém v Istanbulu zemřelo 11 lidí, čin označily jako „německý úspěch". List Frankfurter Allgemeine Zeitung uvádí, že tento titulek byl umístěn hned na titulní stránce listu Günes.

Ankara opakovaně varovala Německo o důsledcích rezoluce, která by mohla mít vliv pro diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi. Turci dokonce hovoří otevření o tom, že by uznání genocidy Arménců mohlo mít reálný dopad na „přátelství" mezi oběma zeměmi.

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy