Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko chce odstoupit od paktu OSN o migraci, prý podporuje příval ilegálů

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Polský ministr vnitra Joachim Brudziński navrhne premiérovi, aby Varšava odstoupila od globálního paktu OSN o migraci ještě před jeho oficiálním přijetím letos v prosinci. Dokument podle ministra podporuje nepovolenou migraci, informovala dnes agentura Reuters.

"Doporučím premiérovi Mateuszi Morawieckému odstoupit od globálního paktu (OSN), který má být podepsán v prosinci v Marrákeši," citovalo dnes Brudzińského na twitteru ministerstvo vnitra. "Návrh dohody podle nás nezaručuje Polsku bezpečnost. Může navíc posílit nelegální migraci," dodal ministr.

Text nezávazné dohody byl v září 2016 přijat 193 členy Organizace spojených národů. Od dokumentu, který má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, už loni odstoupily Spojené státy. Proceduru odchodu z jednání OSN o migračním paktu zahájilo letos i Maďarsko, podle nějž je dokument naprosto proti bezpečnostním zájmům země.

Česká republika, která patří společně s Maďarskem a Polskem k hlasitým kritikům migrační politiky EU a k odpůrcům přijímání migrantů, své stanovisko k dohodě vyjádří až na prosincové konferenci. Podle prohlášení ministerstva zahraničí ale vláda nebude dávat žádný souhlas s nelegální migrací.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) vyhrála parlamentní volby v roce 2015 i díky tomu, že vsadila na strach lidí z migrace. Polsko ale přijímá značný počet zahraničních pracovníků, zejména ze sousední Ukrajiny, ale i z Běloruska nebo částí Asie. Země má rekordně nízkou míru nezaměstnanosti, nyní se pohybuje kolem 5,8 procenta.

Témata:  Polsko uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy