reklama

Černou listinu zemí a oblastí, jejichž daňové předpisy a postupy nejsou v souladu s unijními standardy, EU vypracovala loni v prosinci. Na seznamu bylo původně 17 zemí, nedávno se jejich počet snížil na šest.

Seznam daňových rájů byl vytvořen po celosvětové kontrole, která vyloučila, že některý z 28 členských států EU je daňovým rájem. Někteří zákonodárci a aktivisté však požadovali, aby se posoudilo, zda by některé země EU - například Lucembursko, Malta, Irsko nebo Nizozemsko - neměly být kvůli svým daňovým předpisům považovány za daňové ráje.

Rakouské předsednictví EU nyní přezkoumává mandát skupiny, která seznam pravidelně aktualizuje a provádí kontroly. Lapecorellaová zvláštnímu výboru Evropského parlamentu pro daňové úniky řekla, že o možnosti kontroly jednotlivých členských zemí se jedná v souvislosti s revizí pověření skupiny.

Podle pokynů EU musí kontrolované jurisdikce prokázat, že nemají žádná zvýhodňující daňová opatření, která by mohla být považována za škodlivá a které by mohla umožnit vytvoření struktury daňového ráje.

Zemím na seznamu hrozí poškození pověsti a přísnější kontrola u jejich finančních transakcí se zeměmi EU. Členské státy zatím neschválily žádné sankce.