Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Michael už má první oběť. Objevit se mohou i tornáda

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Hurikán Michael začal slábnout nad jihozápadem amerického státu Georgia. Nadále ho ale provází silný vítr a déšť. Na Floridě si živel vyžádal jednu oběť. Podle agentury AP je Michael nejsilnějším hurikánem, který udeřil na pobřeží USA za posledních téměř 50 let.

Michael z hurikánu čtvrtého stupně zeslábl na první stupeň v pětistupňové škále a posouvá se na severovýchod. V 20:00 místního času (dnes 02:00 SELČ) se oko hurikánu nacházelo asi 32 kilometrů jihozápadně od Albany v Georgii a živel provázel vítr o rychlosti 145 kilometrů za hodinu. V Georgii meteorologové vydali varování před tornády.

Na severozápadě Floridy zemřel muž, když na jeho dům spadl strom, uvedla mluvčí šerifa Anglie Hightowerová. Na místo vyrazili záchranáři, ale silnice byly na mnoha místech neprůjezdné mimo jiné kvůli tomu, že na ně spadly sloupy elektrického vedení, doplnila. Pobřeží Floridy se stále potýká se silným deštěm a hrozí záplavy, píše agentura AP.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA krátce před 20:00 SELČ ve středu u městečka Mexico Beach a živel tam způsobil rozsáhlé škody. Spoušť po sobě také zanechal mimo jiné v Panama City, kde vyvracel stromy , elektrické vedení a dopravní značky a ničil domy.

Témata:  Florida hurikán USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy