Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenkova rusofobie? Výbuch muničního skladu přirovnal k útoku na Skripala

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Ukrajinští záchranáři pokračují v likvidaci následků požáru a následných detonací armádního muničního skladu u města Ičňa, odkud úřady ještě v úterý evakuovaly na 12.500 lidí. V přijímacích střediscích pro evakuované dosud zůstává 564 lidí, uvedla dnes agentura Interfax s odvoláním na úřady. Prezident Petro Porošeko prohlásil, že podle předběžných výsledků vyšetřování byla příčinou požáru v jednom z největších vojenských objektů v zemi sabotáž.

Ministerstvo obrany ještě ve středu v noci ohlásilo, že požár muničního skladu se podařilo plně uhasit, nicméně následně připustilo, že z místa se nadále ozývají výbuchy, i když od rána jich je výrazně méně. Podle záchranářů dva letouny An-32 svrhly během dneška na místo 88 tun vody. Na místě je nasazeno také devět protipožárních tanků a tři ženijní stroje.

Porošenko při dnešním setkání s vojáky nevyloučil jisté kádrové změny v armádě kvůli dění v Ičně, které podle něj vrhlo stín na ozbrojené síly a tajné služby. Nicméně připustil, že jen tímto způsobem nelze problém vyřešit, nutná jsou systémová řešení.

Přirovnal exploze v Ičně k otravě Sergeje a Julije Skripalových v anglickém Salisbury ruskými agenty - britská veřejnost však nereagovala voláním po sesazení špiček tajných služeb, armády či vlády, ale naopak "celá země se semkla, odhalila ruské teroristy a zavedla sankce proti Rusku". "To by nás mělo naučit konat rezolutně," prohlásil prezident.

Požár, doprovázený sérií mohutných výbuchů, si nevyžádal oběti na životech. O příčinách incidentu se dosud jen spekulovalo. Zatímco policie označila za hlavní vyšetřovací verzi nedbalost, armáda za nejpravděpodobnější příčinu považovala sabotáž. Kontrarozvědka SBU nevylučovala, že požár byl založen záměrně s cílem skrýt prohřešky při evidenci skladované munice.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina EuroZprávy.cz výbuch Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy