Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zachránilo EU? Zeman nepřímo zaútočil kvůli kvótám

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pokusy o zasahování do vnitřních záležitostí zemí visegrádské čtyřky (V4) jsou podle prezidenta Miloše Zemana zbytečné a vedou k odcizení vůči ostatním státům EU. Zeman to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání se svými kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska ve Vysokých Tatrách. Nepřímo tak reagoval na zářijové doporučení Evropského parlamentu, aby členské země EU zahájily proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot.

"Setkání (visegrádských prezidentů) potvrdilo kromě jiného soudržnost visegrádské skupiny, máme-li v rámci Evropské unie cokoli prosadit. Dohromady jsme silní. Izolovaně toho moc prosadit nedokážeme," řekl Zeman.

Díky soudržnému postoji V4 se podle českého prezidenta podařilo eliminovat otázku migračních kvót, tedy přerozdělování migrantů mezi členské státy EU na základě povinných kvót.

Postoj zemí V4 při migraci obhajoval před novináři maďarský prezident János Áder a jeho polský kolega Andrzej Duda.

"Musíme chránit vnější hranici EU. Země původu migrantů musejí dostat prostředky, aby se mohly ekonomicky rozvíjet, což by migraci mohlo zpomalit," řekl Áder. Polský prezident Duda doplnil, že země V4 měly pravdu, když prosazovaly myšlenku poskytování pomoci migrantům v zemích jejich původu.

Duda před novináři také kritizoval rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Tato tranzitní trasa tak obejde Ukrajinu.

"Nord Stream 2 je škodlivý projekt pro EU. Ohrožuje energetickou bezpečnost naší části Evropy a vede k dominanci jednoho dodavatele. To není v zájmu EU," řekl Duda. Proti rozšíření zmiňovaného plynovodu v minulosti vystupovalo také Slovensko, které se obává, že poklesu tranzitu ruského plynu přes jeho území dále do západní Evropy.

Kromě evropských otázek prezidenti na summitu hovořili také o technologickém pokroku nebo o pomoci sociálně slabým skupinám obyvatel. Zeman se v této souvislosti vyslovil pro vyšší minimální mzdu s cílem motivovat lidi k práci a také pro redukci sociálních dávek, aby nevznikla "početná skupina (těch), kteří dávají přednost žití ze sociálních dávek před prací".

Témata:  Miloš Zeman Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.