Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael pohrozil Hamásu vojenskou akcí. Chce zasadit co nejtvrdší úder

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman dnes pohrozil vojenskou operací palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Informovala o tom agentura DPA. Situace na hranicích Gazy a Izraele je několik měsíců vyhrocená kvůli palestinským protestům, při kterých izraelští vojáci zastřelili přes 200 Palestinců.

"Dostali jsme se do bodu, kdy musíme Hamásu zasadit co nejtvrdší úder," řekl Lieberman v rozhovoru se zpravodajským portálem ynet. Rozhodnutí o vojenské akci je v kompetenci izraelské vlády.

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Tento týden při páteční demonstraci zastřelili vojáci sedm Palestinců. Podle izraelské armády se na demonstraci sešlo asi 15.000 Palestinců, kteří na házeli na vojáky nejen kamení, ale i zápalné lahve a granáty.

Lieberman prohlásil, že Hamás násilí na hranicích změnil ve strategickou zbraň, s jejíž pomocí se radikálové snaží otupit izraelskou odhodlanost. Dodal, že jednání o příměří, které zprostředkovává Egypt, nevede k žádnému výsledku.

Podle Liebermana je situace na pomezí Gazy již neúnosná. "Než se ale zvolí válka, je třeba nejdříve vyzkoušet všechny ostatní možnosti," dodal s tím, že je přesvědčen, že Izrael v posledních měsících vyvinul maximální úsilí, aby se situace vyřešila.

Témata:  Izrael HAMÁS Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy