Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč CSU pohořela? Voliče přebrali Zelení, AfD i Svobodní voliči

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Křesťanskosociální unie (CSU) podle analýzy veřejnoprávní televize ARD v dnešních bavorských volbách ztratila 180.000 voličů ve prospěch Zelených a také protestní Alternativy pro Německo (AfD). Dalších 170.000 hlasujících přešlo ke Svobodným voličům (FW). Ještě většímu propadu CSU zabránilo to, že strana získala hlasy 200.000 dřívějších nevoličů.

CSU, která desítky let dominuje bavorské politice, v zemských volbách podle posledních odhadů obdržela 37,3 procenta hlasů, což je pro ni nejhorší výsledek za téměř 70 let.

Už před hlasováním odborníci hovořili o tom, že CSU ztratí voliče ve prospěch AfD a Zelených. Analýza ARD, která měří rozdíl mezi počtem voličů, kteří přejdou od jedné strany k druhé a obráceně, to potvrzuje. Důvodem ztráty voličské přízně je podle pozorovatelů především migrační politika CSU, která je i kvůli svému spojení se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelová nepřijatelná pro část jejích dřívějších voličů, kteří proto podporují AfD. Další naopak zřejmě odradila snaha CSU vyrovnat se tvrdou protiimigrační rétorikou této protestní straně. Takoví liberálnější voliči pak alternativu mohli najít v Zelených.

Vedle AfD, Zelených a Svobodných voličů ztratila CSU také 40.000 hlasujících ve prospěch svobodných demokratů (FDP), naopak 100.000 jich dokázala získat od sociální demokracie (SPD), která v dnešních volbách propadla.

SPD ztrácela na všech stranách. Kolem 210.000 jejích voličů přešlo k Zeleným, 100.000 k CSU, 70.000 k FW a 30.000 k AfD. Zelení bodovali nejvíce právě u SPD, dále u CSU a u nevoličů (120.000).

Voliče všech ostatních stran dokázala přitáhnout AfD, která v minulých bavorských volbách ještě nekandidovala. Vedle voličů CSU zaujala příznivce FW (60.000), nevoliče (170.000) a voliče dalších stran (220.000).

Témata:  Německo volby Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy