Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nabourává volby do Kongresu USA? Vznesené obvinění dopálilo diplomata

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes kritizoval Spojené státy za páteční obvinění spolupracovnice prokremelského oligarchy z vměšování do blížících se voleb do Kongresu USA. Obvinění ruské občanky odmítl jako "pomluvu" a pohrozil, že reakcí na projevy nepřátelství Washingtonu bude čím dál tvrdší ruská obrana. Spojené státy podle diplomata "vyrábějí záminku" pro sankce proti Rusku, avšak "zjevně přeceňují vlastní možnosti".

Americké úřady obvinily Rusku žijící v Petrohradu ze spiknutí s cílem vměšovat se do politického systému USA a ovlivnit blížící se volby. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. Jde o první kauzu spojenou s ovlivňováním parlamentních voleb, v nichž budou 6. listopadu Američané rozhodovat o obsazení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Obviněnou je čtyřiačtyřicetiletá Jelena Chusjajnovová, která se podle obvinění podílela na pokusech "vnést rozepře a spory do amerického politického systému" prostřednictvím cílené reklamy v sociálních sítích a na webových stránkách. K tomuto účelu mělo být vynaloženo víc než deset milionů dolarů (225 milionů korun) od počátku letošního roku, píše se v obvinění. Operace měla krycí název Projekt Lachta.

Celý plán podle amerických úřadů financoval ruský oligarcha Jevgenij Prigožin přes dvě firmy, které vlastní. Prigožin a jeho společnosti Concord Management and Consulting LLC a Concord Catering jsou v médích spojovány s takzvanou Agenturou pro výzkum internetu (AII) a Federální zpravodajskou agenturou (FAN), které jsou údajně hlavní zdrojem demagogické propagandy a falešných zpráv šířených z Ruska.

Prigožin je podle ruských médií osobou blízkou Kremlu, podílí se mimo jiné i na financování takzvané Vagnerovy soukromé armády, která vysílá žoldnéře na bojiště v Sýrii a Iráku. Agentury AII i FAN stejně jako Prigožina letos z vměšování do prezidentských voleb v roce 2016 obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller.

Chusjajnovová v Prigožinových agenturách působí jako hlavní účetní, uvádí se ve zprávě ministerstva spravedlnosti USA.

Témata:  Rusko volby v USA USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy