reklama

Proklínání se odehrálo v knihkupectví Catland v Brooklynu a zvědavci jej mohli sledovat živě na internetu. Spolumajitelka obchodu Dakota Braccialeová v rozhovoru s BBC uvedla, že cílem kletby je odhalit pravou tvář Kavanaugha, ublížit mu a zničit ho. Podrobnosti o zaříkávání nesdělila. Kněz Thomas naopak akci označil za "vyvolávaní zla" a doplnil, že vůbec nejde o svobodu slova.

Organizátoři akce uvedli, že se kletba brzy projeví, ale zdůraznili, že takové věci nemají jasně stanovení lhůty. Cílem rituálu podle nich bylo také "prokázat přátelství a podporu" během těžkých časů. Polovina výtěžku půjde na charitu, mimo jiné organizaci na ochranu žen a organizaci Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která propaguje zdravý sexuální život a poskytuje pomoc v plánování rodiny.

Loni se v knihkupectví konaly tři akce, při kterých byl proklínán prezident Donald Trump. Lístky byly vždy vyprodány. Už tehdy se organizátoři střetli s velkou kritikou, ale současná akce byla podle nich v tomto ohledu horší. Lidé jim prý posílali nenávistné dopisy, ale také vyhrožovali smrtí.

Rituály namířené proti Trumpovi podle nich slavily úspěch. "Cílem bylo odhalit, kým Trump je ve skutečnosti, a to se v mnoha směrech podařilo; od vyšetřování ruského vměšování do voleb, odhalení jeho nakládání s financemi, až po Stormy Daniels (bývalá pornoherečka, která tvrdí, že měla s Trumpem poměr v roce 2006)," řekla Braccialeová.

"Čarodějnictví je činnost, není to náboženství... Je to něco, co člověk dělá, ne čemu věří," vysvětlila Braccialeová. "Vždy bylo praktikováno nejvíce utiskovanými, vyloučenými a utlačovanými lidmi, kteří jej používali jako nástroj pro přežití, aby docílili spravedlnosti, která jim byla odepřena," doplnila. "Vnímáme čarodějnici jako politickou postavu, která pracuje na zničení patriarchátu. Je to patrné z historie, ale v poslední době i v americké společnosti," uzavřela.